Észak-Kína lakosságának pénzért adják a tiszta levegőt

Van valami egészen elcsendesítő, hallgatagon elgondolkodtató az MTI mai közleményében, amely szerint "élénk a kereslet a dobozos levegő iránt Kínában". Azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy mélabú...

Valahogy ezt hallva nem volt ingerem nekiállni előadást tartani a környezetszennyezésről vagy arról, hogy hová tart az emberiség, nem volt többé kedvem pappolni fenntarthatóságról és felelősségről, és a szelektív hulladékhullám sem lobbant fel az otthonomban, hanem egyszerűen hátradőltem, és cikázó gondolatok helyett csupán egyetlen gondolat futott át az elmémen: "Hát elérkezett: a levegőért is fizetni kell. Nem tekinthető többé végtelen erőforrásnak."

Napok alatt elkapkodták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták - írja az MTI. Tehát 1200 Ft egyetlen szippantásért - egy magyar ebéd ára. Kínában olcsóbb az ebéd, ezért is döbbenetes ez a szám.

A helyszíni beszámolók szerint a korlátozott számban, összesen 300 dobozzal kínált ritka áru vevői elsősorban turisták és vállalati képviselők voltak, akik a gyakorta szmogos északi, északkeleti országrészből érkeztek.

Éaszak-Kína, a szmog hazája - gazdagok és turisták veszik a dobozos levegőtA levegőt a dobozos üdítőitalok mintájára töltötték Hajnan délnyugati részén Bavangling településen, amelyet 98 százalékban erdő borít. Területén a negatív oxigénionok átlaga állítólag négyzetcentiméterenként eléri a 6 ezret, vagyis a hatszorosa annak, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a "tiszta levegő" kritériumaként előír.

A cég a levegőt egyelőre a készlet erejéig kísérleti céllal árulta, de jelentések szerint két hónapon belül közfogyasztás céljából is piacra dobják. Közölték, gondolkoznak a nagyobb kiszerelésen és az alkalmazás, a felhasználhatóság körének bővítésén is.

A kezdeményezés egyébként Kínában nem új, évekkel ezelőtt már egy helyi milliárdos inkább feltűnés- és figyelemfelkeltésből, mint piaci vállalkozásként árult levegőt palackba zárva. Tavaly decemberben pedig egy kanadai vállalkozás hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy szórófejjel ellátott palackjaiból, amelyekbe a Sziklás-hegységben zárták a levegőt, néhány óra leforgása alatt 500 darabot értékesített jó pénzért.

Vajon mi jön még ezután?

Fizetünk a vízért, az ételért és a melegért, csupa olyan erőforrásért, amelynek előállítása környezetromboló, és korábban az emberiség tulajdonképpen megvolt nélküle. És lassan a levegőért is fizetünk.

Tulajdonképpen a születésért és a halálért is fizetünk. Életünk minden egyes Istenadta mozzanata pénzbe kerül, és mi nap mint nap megdolgozunk ezekért olyan munkahelyeken, amelyek ugyanezen erősforrásokat hosszútávon kimerítik, ám rövidtávon nyilván megoldják fennmaradásunkat és kényelmünket.

Néha az az érzésem, hogy az emberiség a Föld rákja, amely elfelejtkezik arról, hogy ha túlzott igényeinek kielégítésével elpusztítja a gazdatestet, azzal maga is elpusztul. Vajon mélyen, a tudat alatt, törekszik az emberiség önmaga elpusztítására, hogy így cselekszik, vagy csak egyszerűen rövidlátó és ostoba?

Még az a kérdés is felvetődött bennem, hogy vajon mekkora a dobozos levegő környezeti hatása? Mennyit fizet a föld azért, hogy egy negyed tüdőnyi levegőt adjon Kína tehetős északi lakóinak és turistáinak?

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot, ahol egyébként ebből az interjúból is készült egy rövid összefóglaló

További érdekességek a témában a Minden OK oldalain: 

 

Hirdetés: Itt is akad még egy kis friss levegő, csak itt korlátlanul osztják a tartózkodási idő alatt, és fantasztikus szállást meg gyönyörű természeti környezetet is adnak mellé. Mindezt a Mátrai Tüdőszanatóriumban, alig többért...

 

Kapcsolódó alternatív és kiegészítő gyógymódok: