Évente 5000 ember hal bele a 3 legjobban szűrhető rák egyikébe

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén ötödik alkalommal rendezte meg a „Legyen egy Kék Napod!” figyelemfelhívó megmozdulást, melyhez Újbuda Önkormányzata és Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya is csatlakozott.

Ezen a napsütéses tavaszi napon, március első péntekén nagyon sok érintett, és érdeklődő gyűlt össze Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren, hogy a Van Holnap! Zsákos Alapítvánnyal és Újbudai Női Önkormányzati Képviselők Klubja képviselőivel együtt engedjék magasba a száz darab kék lufit. A rendezvény jelmondata így hangzott: „Ne engedjük, hogy még egy csillag kialudjon!”

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány célja, hogy ezen a napon minél többen, egész társaságok, közösségek öltözzenek kékbe, ezzel felhívva a figyelmet a vastagbélrákra, és az ellene való küzdelemre. A programmal szeretnénk elérni, hogy ha csak egy mondatra is, de szóba kerüljön a betegség és a szűrés lehetősége. Ezen a napon ünnepeljük a túlélőket, azok bátorságát, akik harcolnak a betegséggel, és emlékezzünk azokra, akik már nem lehetnek velünk.

Király Nóra alpolgármester hangsúlyozta, hogy a vastagbélrák mindkét nemnél a második leggyakoribb halálozási ok a daganatos betegségek között. Ezek pedig csak odafigyeléssel és a megfelelő információk átadásával lehet változtatni.

„Újbuda önkormányzata ezért is koncentrál a prevencióra, folyamatosan fejleszti és bővíti a kezeléshez, megelőzéshez szükséges egészségügyi struktúrát.” - mondta.

A legnagyobb probléma, hogy kevesen mennek el szűrésre, és csak későn kerülnek betegségükkel orvoshoz, mert a daganat sokáig tünetmente lehet. „Vastagbél daganatban körülbelül ötezer ember hal meg évente Magyarországon. Ez a daganat a három jól szűrhető daganat közé tartozik.”- mondta Dr. Cornides Ágnes szűrési koordinátor. „Nem csak a daganatot tudjuk felismerni, hanem annak az elő alakját, az úgy nevezett polipokat is. Ha ezeket kezelésbe vesszük, akkor a daganat már ki sem alakul.” Itthon jelenleg négy megyében lehet beutaló nélkül is részt venni a szűrővizsgálatokon, de az egészségügyi kormányzat tervei szerint két éven belül az egész ország területén elérhető lesz az ingyenes vastagbélrák szűrés.

Kék lufik színesítették az eget pénteken

Forrás: Van Holnap! Zsákos Alapítvány sajtóközleménye, 2016, március 7.

 

***

Tetszett Önnek ez a cikk?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti

a Minden OK webportált és a Minden OK blogot, ahol egyébként ebből az interjúból is készült egy rövid összefóglaló